Pericolul țigărilor electronice: cât de probabil e să te apuci de fumat după ce le încerci

de: Teodora Tudosie
11 03. 2020

Un nou studiu arată mai bine ca niciodată legătura dintre țigări electronice și fumat, în special în rândul celor tineri.

Un nou studiu arată că țigările electronice sunt, pentru mulți, doar primul pas înspre conumul de tutun. În cazul tinerilor care folosesc țigările electronice, probabilitatea ca aceștia să se apuce de fumat este de cinci ori mai mare.

De-a lungul timpului, țigările electronice au fost un subiect extrem de controversat. În timp ce multe state au interzis complet sau parțial consumul de țigări electronice, altele le promovează drept cea mai utilă unealtă în lupta cu consumul de tutun. Acesta este și cazul Marii Britanii: Serviciul de Sănătate Publică din Anglia susține această industrie și încurajează consumul, în locul țigărilor tradiționale.

Deși presupunerea ar fi că țigările electronice n-ar face neapărat rău oamenilor, acestea vin cu alt risc. E mult mai posibil ca tinerii care le folosesc să treacă la tutunul din țigările clasice.

Tinerii care încearcă țigări electronice sunt mai predispuși să se apuce de fumat

Fenomenul a căpătat amploare, mai ales în Marea Britanie. Elevii din școlile engleze le încearcă tot mai des. Potrivit datelor, cel puțin unul din trei adolescenți de 15 ani au încercat țigări electronice, deși consumul este legal doar pentru cei cu vârste de peste 18 ani.

O echipă de cercetători din cadrul University of Bristol a analizat 17 studii, realizate pe persoane sub 30 de ani din Marea Britanie, SUA, Olanda, Germania, Canada și Mexic. Au ajuns la concluzia că folosirea de țigări electronice crește șansele ca o persoană să se puce de fumat cu un factor de 4,6, în comparație cu persoanele care nu au vapat niciodată.

Deborah Robson, cercetător al dependenței de tutun, spune că englezii au ajuns la concluzia că nu nicotina este substanța dăunătoare din tutun, ci inhalarea a mii de alte gaze toxice și particule de gudron care provin de la arderea tutunului și care ajunge să cauzeze probleme de sănătate pentru fumători. De altfel, Martea Britanie are un sistem de reglementare care monitorizează cu atenție nivelul de nicotină în produsele de vaping.